A Budapest Design Weeken mutatkozik be a 7.Globális Fenntarthatósági Divathét (#GSFW), programjai a SynArFash, azaz szinergia az építészet/művészet és a divat között koncepcióra épülnek. Idei mottójával csatlakozik az Új Európai Bauhaus kezdeményezéséhez is:

„Jól érzem magam a ruhámban és a körülöttem lévő térben”. (“Feeling good in my clothing
and the space around me“)

AZ ESEMÉNY PROGRAMJAIOktóber 13. SynArFash workshop, műhelymunka, prezentáció 

Az október 13-i programban délelőtt 10-12 óra között a diákok és érdeklődők az Óbudai Egyetemen Ana Vasiljevic szerb dizájnerrel és egyetemi oktatóval ismerkedhetnek meg, aki Barcelonában él, ahol munkájára nagy hatással van Gaudí építészete. Workshopjának címe: ``A természetes magasságokon túl`` Gaudi a divat reflektorfényében - 
a divat, a művészet és az építészet szinergiája, mint fenntartható divatkoncepció

13.00-14.00 között ez a program a HELLO WOOD https://hellowood.eu 
díjnyertes építészstúdió nagyon inspiráló bemutatkozásával folytatódik.  Épületeik és egyéb munkáik, installációik elsősorban fából és más természetes anyagokból készülnek, ami nemcsak a tervezői tudatosságot, hanem a környezeti felelősségvállalás iránti elkötelezettségüket is tükrözi. Nagyon ajánljuk a bemutatótermük megtekintését is a MaxCityben!
https://hellowood.eu/hu/cabinland-maxcityben, amiről ez az előadásuk is szól.

A workshop és prezentáció helyszíne
Óbudai Egyetem, http://tti.rkk.uni-obuda.hu/

Cím:H-1034 Budapest, Doberdó u. 6.

Az esemény FB linkje: https://fb.me/e/3GHEtSkvN

REGISZTRÁCIÓ:
http://tti.rkk.uni-obuda.hu/drupalform/form11

Október 14. SynArFash nemzetközi konferencia

Ezen a konferencián a hazai és nemzetközi előadók saját gyakorlatukon keresztül mutatják be kapcsolódásukat és a közös pontokat ebben a témában. Sok fenntartható és természetes anyagot nemcsak a textil- és divatiparban, hanem az építészetben is használnak. A design, a formák, a színek a strukturák szerepe mindkét iparágban fontos. A régi épületek újrahasznosítása, felújítása vagy akár új funkciós célra történő átalakítása a divatiparban zajló újrahasznosító, fenntarthatósági törekvésekhez is hasonlítható. A tervezés, gyártás, kivitelezés, vagy akár a hulladékok újrahasznosítása során az ökológiai szempontok figyelembevétele és az új, innovatív, intelligens, az energia és karbon lábnyom csökkentésére irányuló megoldások mindkét iparágban egyre fontosabbá válnak. Ezeket a kérdéséket járják körül és mutatják be legjobb gyakorlatukat, példáikat a szakmájukban már elismert, díjazott építészek, fiatal tehetséges szakemberek és divattal és dizájnnal foglalkozó szervezetek vezetői, tervezők, művészek és kreatívipari projektek szakértői, koordinátorai.  

A FB esemény linkje: https://fb.me/e/3GHEtSkvN

Regisztrációs link: https://my.forms.app/nflhfashionhungary/registration-form

Október 14-én este 7 órakor SynArFash NEMZETKÖZI DIVATBEMUTATÓ

Helyszín: FUGA Építészeti Központ:https://fuga.org.hu/

A nemzetközi fashion show kiemelt vendégtervezője Jeff Garner, aki másodszor tér vissza a #GSFW-re, nemrég a Londoni Divathéten tartott fantasztikus divatbemutatót.

Jeff nemzetközileg is ismert fenntartható divattervező a Prophetik márkájával, a divat úttörője, művész és oktató az Egyesült Államokból, aki számos hollywoodi sztárt, művészt öltöztet, mint például Sheryl Crow, Miley Cyrus, Taylor Swift, Kings of Leon, Livia Firth aktivista, & Suzy Cameron stb. 2019-ben Emmy-díjat nyert a fenntartható divatról szóló dokumentumfilmjéért, melynek címe "Remastered", megtalálható az Amazonon.
Az estén más ismert és különösen inspiráló tervezők kollekciói is bemutatásra kerülnek.

Egy nagyon sokoldalú művész és tervező, Yasuyuki-Ishii lesz a másik kiemelt vendég Japánból. Yasuyuki Ishii az 1980-as években tárgyalkotó művészként tevékenykedett, majd az 1990-es évek második felében ennek folytatásaként a divattervezéssel is foglalkozott. Továbbra is olyan igazi művészeti alkotásnak nevezhető műalkotásokat készít, amelyek egyszerre veszik figyelembe a művészetet és a divatot, és amelyek építészeti és szobrászati művek benyomását keltik. Most Budapesten is bemutatkozik rendkívüli outfitjeivel.

A luxus couture egyik legtehetségesebb tervezője, a Londonban alkotó Adam X, az Adam X Atelier márkájával is a 7.#GSFW kiemelt vendégtervezője lesz, aki lenyűgöző kollekciójával mutatja be az építészethez és a művészetekhez való hozzáállását.

A magyar tervezőket idén Megla Rózsa (NAVONA márka) képviseli, aki a 7#GSFW koncepciója, a SynArFash, az építészet/művészet és a divat szinergiája jegyében készült új kollekcióját mutatja be. Rózsa couture kollekciójában előszeretettel használ fenntartható és természetes anyagokat, a szabásnál pedig a hulladék minimalizálására törekszik.

Ha a háborús helyzet engedi, Ukrajnából is várunk a tervezői bemutatkozást, hamarosan frissítjük ezt az információt.

Az esemény FB linkje:https://fb.me/e/2nMMjdsWf

Regisztráció:http://my.forms.app/form/631a28a7afe7f34ef88e40a2 

Október 15. SynArFash és környezettudatosság - Tervezői kiállítás

Csodálatos helyszínen különleges tervezői bemutatkozással várja az érdeklődőket az október 15-i program a Kiscelli Múzeumban: http://kiscellimuzeum.hu/. A művészetek és építészet ihlette, a SynArFash koncepcióba illő kollekciók darabjait, illetve a fenntarthatóságot és újrahasznosítási törekvéseket bemutató munkájuk termékeit hozza el több magyar és külföldi tervező a múzeum barokk szoborcsarnokába. A velük való személyes találkozásra, kötetlen beszélgetésre is lehetőségük lesz a látogatóknak. A múzeum templomterének inspiratív környezetében pedig a Határtalan Design https://design-without-borders.eu/2022/ alkotásaiban is gyönyörködhetnek a látogatók. 

A FB esemény linkje: https://fb.me/e/5eq0cVXFB

12 órakor a 7.Globális Fenntarthatósági Divathét kiállítási részének a ÜNNEPÉLYES MEGYNYITÓJA lesz a szoborcsarnokban 

REGISZTRÁCIÓ:https://my.forms.app/form/6326f764f576d119e251a6d9

A kiállítás 11-18 óra között múzeumi belépővel látogatható.
Belépő ára: teljes árú: 2000 Ft, diák/ifjúsági/nyugdíjas: 1000 Ft

A 16 órakor kezdődő Határtalan design tárlatvezetésre külön regisztrálni kell: https://forms.gle/zb5581jA591F1vWr9
Ennek díja +1000 Ft belépőn felül, tehát felnőtt: 3.000 Ft / diák és ifjúsági; nyugdíjas belépő: 2.000 Ft

További információ a programokról a #GSFW alapító és szervező,  National Fashion League Hungary Associaton (Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület) FB eseményeinél: https://www.facebook.com/NationalFashionLeagueHungary/events/, illetve a www.gsfashionweek.com honlapon, valamint a BDW honlapján https://budapestdesignweek.hu/en/ található.
Érdeklődni emailben az info@fashionhungary.com-on lehet.